Nytt hopp för Parkinsonsjuka efter genombrott i hjärnforskningen

Efter ett genombrott i hjärnforskningen vid Lunds universitet så är det nu möjligt att tillverka dopaminceller, med hjälp av stamceller, som fungerar på samma sätt som nervceller i vår hjärna. Detta möjliggör för stamcellstransplantationer för Parkinsonsjuka.


hjarnaVid Parkinsons sjukdom så dör de celler som tillverkar dopamin. En substans som används för att skicka signaler mellan hjärnceller, vilket gör att det är svårt att kontrollera nervsignaler.

Idag finns det läkemedel som lindrar symptomen med tiden avtar medicinerna sin effekt. Men nu är forskarna nära en ny behandlingsmetod då de har hittat ett sätt att tillverka fullt fungerande dopaminceller i de mängder som behövs för att behandla Parkinsonssjuka.

”Det här är ett av de största genombrotten som har skett de senaste 20 åren när det gäller att ta fram fungerande dopaminceller från en förnybar källa. Man kan säga att det blir en form av fabrik av dopaminceller eftersom de här stamcellerna vi använder har en obegränsad förmåga att dela sig. Så nu kan vi producera så mycket celler vi vill i laboratoriet som man sedan kan använda på patienter”, säger docent Malin Parmar som leder forskargruppen i Lund till SVT.

Produktionen av de nya dopamincellerna är redan igång. Redan inom tre år tror man att man kan börja transplantera in cellerna i patienter med Parkinson.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cell Stem Cell.