Vanlig medicin halverar risken för Parkinson

Läkemedel mot astma och högt blodtryck visar sig vara kopplad till risk för nervsjukdomen Parkinson, visar ny studie över norska läkemedelsrecept. Upptäckten kan bli startskottet för helt nya behandlingar för Parkinsonpatienter.


Forskare i Bergen har undersökt effekten av 1000 läkemedel utifrån 100 miljoner läkemedelsrecept som skrivits ut de senaste 11 åren.

Resultaten visar att medicin mot astma halverar risken för Parkinson medan medicin mot högt blodtryck har motsatt effekt: de dubblerar risken.

Studien påbörjades i samarbete med forskare vid Harvard University i USA efter att djurstudier och studier på hjärnceller i labbet visat en koppling mellan dessa läkemedel och Parkinson.

Parkinson är en kronisk nervsjukdom med okänd orsak. Symptom som skakningar i armar och ben samt dålig koordination kommer som följd av att sjukdomen bryter ner de celler i hjärnan som styr motorik.

– Våra upptäckter kan vara början på en helt ny möjlig behandling för denna allvarliga sjukdom. Vi förväntar oss att kliniska studier kommer följa dessa upptäckter, säger Trond Riise, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.