Karpaltunnelsyndrom
Karpaltunnelsyndrom är ett tillstånd där en av handens nerver hamnat i kläm vilket ger en stickande eller brännande känsla i fingrarna och gör att handen känns bortdomnad.
Vad är karpaltunnelsyndrom?
Karpaltunneln är en trång kanal i handleden som bildas av handlovsbenen och det tvärgående karpalligamentet.
I kanalen löper den så kallade medianusnerven som förser tummen, pekfingret, långfingret och halva ringfingret med känsel. Medianusnerven ger även rörelseförmåga åt tummens muskler.
Vid karpaltunnelsyndrom blir utrymmet i karpaltunneln för trångt vilket medför att medianusnerven hamnar i kläm och du känner domningar i handen.
Symptom på karpaltunnelsyndrom
Stickande brännande känsla
När karpaltunneln blir för trång ökar trycket på medianusnerven och det resulterar i domningar och du upplever en stickande eller brännande känsla i tumme, pek- lång- eller ringfinger.
Ofta värre på natten
Besvären är ofta värst på natten för att sedan avta när du vaknat och stigit upp på morgonen.
Känselbortfall
Det är heller inte ovanligt med känselbortfall i fingrarna vilket kan göra att du blir fumlig och får svårt att greppa saker.
Smärta upp mot axeln
Ibland kan domningarna övergå i smärta som kan kännas hela vägen från handen och upp mot axeln.
Orsaker
Karpaltunnelsyndrom drabbar oftast kvinnor, vanligen i medelåldern. Syndromet kan orsakas av flera saker:
Fraktur, stukning
Om du drabbas av en fraktur eller stukning kan detta resultera i ett tryck på nerven som gör att karpaltunnelsyndrom uppstår.
Graviditet
Vid graviditet är det vanligt med vätskeansamling i kroppen, något som också kan ge ett tryck på medianusnerven.
Sjukdomar
Vissa sjukdomar, som diabetes och ledgångsreumatism, kan medföra inflammation i vävnaden som omger karpaltunneln, vilket kan ge svullnad i handen och därmed orsaka ett ökat tryck på nerven.
Diagnos
Diagnosen karpaltunnelsyndrom ställs efter att en läkare undersökt styrka och känslighet för beröring i fingrarna. Om läkaren är osäker på vad som orsakar dina besvär kan du bli skickad på vidare undersökningar.
Då är det vanligt att nervimpulsens spridning undersöks och att du får lämna blodprov för att undersöka om det kan vara någon annan sjukdom som orsakar besvären.
Behandling vid karpaltunnelsyndrom
Om du är gravid försvinner besvären oftast efter förlossningen.
Vid lättare symptom kan du använda en speciell stödskena, speciellt på natten, för att låsa handleden och förhindra att den böjs för mycket. En arbetsterapeut hjälper dig att prova ut en sådan skena.
Om dina besvär är kraftigare kan det hjälpa med inflammationsdämpande läkemedel eller behandling med kortison. Du kan också få hjälp med att träna upp handleden hos en sjukgymnast eller arbetsterapeut.
Vid svåra besvär kan det bli nödvändigt med operation för att du ska bli av med symptomen. Under lokalbedövning klyver då läkaren ligamentet som täcker karpaltunneln där nerven går.
Ligamentet får sedan läka ihop av sig självt vilket gör att karpaltunneln blir större och nerven får mer utrymme. På så sätt upphör trycket på nerven och du blir fri från dina besvär.