ALS

ALS är en nervsjukdom som tillslut leder till förlamningar i kroppen. Sjukdomen gör att nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen som kontrollerar musklerna sakta förtvinar. Det finns inget botemedel mot muskelsjukdomen ALS.


ALS – en förlamningssjukdom

ALS är en förkortning för amyotrofisk lateral skleros. Namnet står för negativ muskelnäring (impulser från nervsystemet) och sidoförhårdnad (innebär att de yttre delarna av hjärnstammen och ryggmärgen förhårdnas).

Fortfarande är orsaken till ALS okänd och det finns ingen bot mot sjukdomen. Däremot kan personer som insjuknar i ALS få behandling mot symptomen. Förlamningen beror på att nerverna som kontrollerar musklerna gradvis bryts ner.

Sjukdomen drabbar oftast personer som är mellan 50 och 70 år. I Sverige insjuknar ungefär 200 personer varje år i ALS och bland dessa är det flest män.

ALS är en mycket allvarlig sjukdom där patienterna avlider mellan två till fyra år efter att de blivit sjuka. 10 procent lever efter 10 år.

För ännu mer information – gå in på ALS.se.

Symptom

Symptomen för sjukdomen ser olika ut från person till person men vanligtvis startar sjukdomen med förlamning i en händer och fötter. Vid en annan typ av ALS, som kallas för bulbärpares, sätter sig förlamningen i första hand på tal och svalg.

Vidare sprider sig förlamningen okontrollerat och ger muskelförtvining. Slutligen förlamas andningsorganen.

Undersökning och utredning

För att kunna ställa diagnosen ALS måste du genomgå undersökningar hos en neurolog. Neurologspecialisten tittar då på nervsystemets funktioner. Detta görs med hjälp av ett så kallat EMG, där nervernas påverkan på musklerna mäts.

Det finns andra sjukdomar som kan orsaka förlamningar. Därför är det viktigt att utesluta sjukdomen borrelia som orsakas av fästingbett. Det görs med hjälp av ett ryggmärgsprov.

Behandling

Det finns ingen behandling som kan bota ALS idag. Men det finns läkemedel som kan förlänga livet marginellt hos den drabbade.

Hela tiden görs försök till att hitta en bromsmedicin mot sjukdomen. Personer med ALS får hjälpmedel efter behov.